Vad är Cortègen?

Cortègen är ett karnevalståg som varje år på valborg arrangeras av studenter på Chalmers Tekniska Högskola och tågar nedför Göteborgs gator. I tåget finns ekipage på lastbilsflak såväl som självgående tekniska nummer. Vanligtvis driver chalmeristerna med nyheter från det gångna året. Men ekipaget kan även ta upp något gammalt välkänt eller bara vara en uppvisning i tekniskt kunnande. Spexande, ljud, ljus och rörelse är något man kan förvänta sig när man tittar på Cortègen. Cortègen är Nordens största årligen återkommande studentarrangemang och åskådarantalet har uppskattats till 250 000 personer. Det är det klaraste vårtecknet för Göteborgarna. Till Cortègen hör traditionsenligt Cortègeprogrammet som är en publikation med beskrivning av tågets olika ekipage varvat med roliga teckningar, skämt och ordvitsar.

Historia

Cortègen är en gammal tradition som sträcker sig ända bak till början av 1900-talet. Chalmeristerna brukade på valborg tåga längs Göteborgs gator med en fot i rännstenen för att uppmärksamma studenternas dåliga leverne. 1909 samlade man ihop stadens alla hästdroskor för att med dessa åka runt staden och dess omgivningar i ett långt tåg. Här föddes Chalmerscortègen. I april 1910 beslutades på ett sammanträde i elevkåren att Cortègen skulle bli ett årligt evenemang. Ett evenemang som sedan dess så när som på två år glatt göteborgarna med sitt studentikosa välkomnande av våren.

Chalmers agerar förebild genom ett helnyktert cortègetåg

Chalmerscortègen som går igenom Göteborg på Valborg har varit starkt förknippad med alkohol.  Chalmers Cortège Committé jobbar hårt för att kommunicera nykterheten i Cortègen till åskådarna. Sedan 1973 är tåget alkoholfritt och den som ertappas med att dricka innan eller i paraden avstängs obönhörligen från att få vara med. Inga kalas anordnas kvällen innan valborg och samma dag är endast läsktapparna öppna på byggplatsen.  Chalmerscortègen är även ett IQ-projekt. Läs mer på IQ.se.